Bir arada nasıl yazılır TDK?
birlikte✅ (Doğru kullanım)
Ard Arda nasıl yazılır TDK?
“Arcade” kelimesinin doğru yazımı “arcade”dir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylıyor. Bunları birbiri ardına yazmak yanlış olur.
Bir araya nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “biralarda” kelimesinin doğru yazımı “biralarda”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Bir ara nasıl yazılır TDK?
Yukarıda da belirtildiği gibi, “Bir noktada ayrı ayrı mı yazılacak?” sorusunun cevabı “evet” olmalıdır. Bu nedenle, bu bileşik kelimeyi yazarken “bir” ve “ara” kelimeleri arasında bir boşluk bırakılmalıdır.
İşbirliği nasıl yazılır?
İşbirliği nasıl yazılır? “Cooperation” kelimesi Türkçe’de iki farklı kelimenin birleşiminden oluşan bir cümledir. Tamlamalar Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı ayrı yazılır. Bu nedenle, işbirliği kelimesinin doğru yazımı “cooperation”dır.
Her geçen gün nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre “Geçengün” sözcüğünün yanlış kullanımı “Geçen gün”dür.
Ağız ağıza nasıl yazılır?
Ünlüyle başlayan bir ek alarak ortadaki vurgusuz hecedeki dar ünlüyü kaybeden kelimelerin ikilemelerinde, ikinci kelimenin dar ünlüsü korunur: ağız ağıza, burun buruna, koy koya (uyumak), Omuz Omuza, Devrin Devrie, Nesilden Gelene, Sonu Sona Sona, şehirdan şehire, vb.
Peş peşe bitişik mi ayrı mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) web sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimelerin “bir kelimeden diğerine” şeklinde yazıldığını göreceksiniz. Birçok örnekte görülen “bir kelimeden diğerine” gibi yazımlar yanlış yazımlardır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “peş berişe”dir.
Akşamüstü nasıl yazılır?
Sonuna alt, üstün, üstünler sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belli bir yeri ifade etmeyen birleşik sözcükler bir arada yazılır: altı ayakaltı, altı bilinçli, gözaltı, bilinçaltı; akşam, yolda, tatilde, gerçeküstü, öğleden sonra, sıra dışı, öğle vakti, suçüstü, yüzüstü; akşamleyin, yürüyerek vb.
Arka sıra nasıl yazılır?
–“Dış”, “dahili” ve “sıradan” kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ayrı ayrı yazılır. Ayrıca, birbiri ardına: yasadışı, yurt dışı, yurtiçi, ceviz içinde, hafta içi vb.
Hafta içi nasıl yazılır?
TDK tarafından tanımlanan “weekday” kelimesinin doğru yazımı “weekend”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım hafta içi ile ilgilidir.
Önsöz nasıl yazılır?
ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.
Birarada bitişik mi?
TDK’nın tanımladığı şekliyle “birliğinde” kelimesinin doğru yazımı “birliğinde”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “birlikte”dir.
İç içe nasıl yazılır?
İsim hâli ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, elden ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yandan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, gün be gün, içten, yıl be yıl; başa baş, başa baş (ölçü), dişe diş, göze göz, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Çay ocağı nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre bu sözcüğün doğru yazımı “çay evi”dir. Birleşik bir sözcük olmadığı için “çay evi” şeklinde yazılamaz. Eğer böyle yazılırsa yazım yanlışı olur.
Bu arada ne demek TDK?
“BU ARADA” KELİMESİNİN ANLAMI “Bu sırada, bu arada, bu bağlamda, birlikte bir şeyler yaparken, beraber” anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla “buarada” şeklinde yanlış yazılır.
Bir kere nasıl yazılır TDK?
Türkçe Dilbilgisi’ne göre, bir, tek kelime veya ayrı ayrı mı yazılır? Türkçe dilbilgisi kurallarına göre, yalnızca bileşik kelimeler bir arada yazılır. Bu nedenle, “bir” kelimesi ayrı olarak yazılmalı, birlikte yazılmamalıdır.
Anadil nasıl yazılır?
Anadilin en doğru hali “anadil” olarak yazılır. Anadil olarak birleştirilmiş yazımı yanlış bir yazıdır. Anadil ayrı olarak belirtilmelidir.
Bilinçaltı neden bitişik yazılır?
Sonuna “alt”, “üstün” ve “üstünler” kelimelerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri ifade etmeyen birleşik kelimeler bir arada yazılır: “ayakaltı”, “altı”, “gözaltı”, “altı” -yürün”, “geceüstü”, “ayaküstü”, “bayramüstü” vb.