Musahiplik alevilik nedir?
Musahip veya Musâhip, Alevilikte özel bir dini törenle atanan ve bir kişinin hem bu dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı olarak kabul edilen kişidir. Kelime, Arapça “sahiba” (dostluk) kökünden gelir.
Musahiplik ne demek dini?
Aleviliğin temel fikirlerinden biri, iki Alevi ailesinin bu dünyada ve ahirette kardeşliğidir. Alevi-Bektaşi inancında, bir kişinin “Musahib”i olma zorunluluğu, yedi farzdan, yani yerine getirilmesi gereken yedi görevden biridir.
Alevilik, bektaşilik ve musahiplik hangi olaya dayanır?
Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli kurumlarından biri kardeşliktir. Bu uygulamanın kökeni Kırklar Cemine, Medine Kardeşlik Anlaşması (Muahedah) veya Gadir Hum Olayı’na dayansa da özü Hz. Muhammed’e dayanır. Hz. Ali ile Hz. Peygamber arasında kardeşlik yaratır.
Hz Muhammed’in musahibi kimdir?
“Kutsal Kuran rehberiniz olsun” dedi. Hz. Muhammed’in yoldaşı İmam Ali’dir.
Cem ve musahiplik ne demek?
Evli iki çiftin Pir huzurunda seyyah kardeş olmak üzere yemin etmelerine “Musahiplik” denir. Birlikteliğe giren çiftlerin birbirlerini iyi tanımaları gerekir.
Aleviler birbirlerine nasıl hitap eder?
Alevilerde Dedeye bağlı olan ve onu seven kişilere Pirim denir.
Musahiplik bozulur mu?
Yoldaş olmak eşsiz bir deneyimdir ve ömür boyu sürer. Dini ve toplumsal öneminin yanı sıra önemli bir ahlaki öneme sahip olan Musahiplik kurumu, toplumsal dayanışma ve barışı sağlama işlevine sahiptir.
Alevilikte görgü nedir?
Görgü veya İkrar Cemi, Alevilik ve Bektaşilik’teki en önemli işlevdir. Bu ritüeller, Aleviler ve Bektaşilerin yıl boyunca zaman zaman kendilerini Tanrı ve toplum önünde arındırmak ve haklı çıkarmak için gerçekleştirdikleri özel cemlerdir.
Musahiplik nasıl olunur?
İnanışa göre arkadaşlık iki evli kişi arasında gerçekleşmekte, evlenme adaylarının eşleri de arkadaşlık etmekte, yani arkadaşlık dört kişi arasında gerçekleşmektedir.
Aleviler peygamber olarak kimi kabul ediyor?
Aleviler, Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Ali bin Ebu Talib’in onun koruyucusu (veya İmamı) olduğuna inanırlar. Aleviler Cemevi’nde ibadet ederler. Günlük ibadetleri sabah, akşam ve gece ibadetleridir. Kadir Gecesi ile bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında on iki gün oruç tutarlar.
Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir?
Alevilik ve Bektaşilik birçok ortak inancı paylaşır. Ancak Bektaşilik, temel prensipleri ve ritüelleri olan bir Sufi mezhebi iken Alevilik, Hz. Ali’nin soyundan gelmeyi önemli kılan bir kimliktir. Bektaşilik herkese açık bir mezhep iken Alevilik gizliliğe dayanıyordu.
Hususi musahip ne demek?
Hükümdarın özel sohbet ve eğlence arkadaşı.
Alevilerde musahiplik nedir?
Alevi edebiyatında iki evli çiftin Pir huzurunda yemin ederek seyahat kardeşleri haline geldiği söylenir. Musahip, itirafta bulunan evli ruhların ömür boyu süren bağı olarak anlaşılır ve manevi anlamda Hz. Muhammed ve Hz. Ali tarafından temsil edilir.
Hz Muhammed’in soyundan kim kaldı?
Seyyid (Arapça: سيد) genellikle Hz. Muhammed’in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye, Ali, Ümame ve Ümmü Gülsüm’ün soyundan gelenlere denir. Seyyide unvanı kadınlar için kullanılır.
Osmanlı’da musahip ne demek?
“Sohbet” kökünün “mufâale” şeklinden türeyen musâhib kelimesi, “konuşkan, arkadaş, dost” anlamına gelmektedir.
Musahiplik nasıl olunur?
İnanışa göre arkadaşlık iki evli kişi arasında gerçekleşmekte, evlenme adaylarının eşleri de arkadaşlık etmekte, yani arkadaşlık dört kişi arasında gerçekleşmektedir.
Alevilik nedir cinsellik?
“Can, Cem evliyaları” gibi tanımlar Alevilerin kolektif ibadeti olan Cem’e katılan herkese verilir ve bunlar cinsiyetsiz tanımlardır. Alevilikte cinsiyet ayrımcılığı yoktur, ancak Aleviliği anlamamış bazı Aleviler arasında diğer inançlarda olduğu gibi kadın-erkek ayrımcılığı ve LGBTI ayrımcılığı vardır.
Musahip çocukları evlenebilir mi?
Mürşidin ve müridin çocukları birbirleriyle evlenemezler çünkü kardeş sayılırlar. Alevi olmayan biriyle evlenmek yasaktır.
Musahiplik erkanı ne demek?
Alevi edebiyatında, iki evli çiftin Pir huzurunda itiraf yoluyla eş oldukları söylenir. Arkadaşlık, evli ve tanışık ruhlar arasındaki yaşam boyu dayanışma olarak anlaşılır ve manevi anlamda Hz. Muhammed ve Hz. Ali tarafından temsil edilir.